Skoči do sadržaja

Tektonika?

28/06/2009

Tektonika (grč. „tekton“ što znači „graditi“) je grana geologije koja proučava strukture u Zemljinoj kori (i drugih planeta). Sa posebnom pažnjom tektonika proučava porijeklo tih struktura, odnosno sila koje su zaslužne za njihovo stvaranje.

Tektonski pokreti su povezani sa kretanjem litosferskih ploča. Posebna sfera planeta Zemlje u kome je manifestacija tektonskih pokreta najintenzivnija i gdje su tektonske strukture najočiglednije naziva se tektonosfera. Tektonosfera obuhvata Zemljinu koru i gornji dio Zemljinog omotača (astenosferu).

Primjena tektonike

Tektonika je vrlo bitna grana geologije jer izučavanjem tektonskih procesa i oblika dolazimo do odgovora kao što su: zašto dolazi do potresa, gdje se formiraju vulkani, zašto se stvaraju planine, zašto i gdje dolazi do formiranja naftnih rezervoara ili ležišta mineralnih sirovina. Znači, razumijevanjem tektonike možemo dobiti odgovore bitne ne samo za geologiju i fundamentalnu nauku, već tektonika može imati i svoju aplikaciju.

Himalaja

Klasifikacija

Tektonske pokrete možemo klasificirati na razne načine. Tektonski oblici će biti obrađeni u narednim člancima na ovom site-u.
Tektonski pokret ima svoju dinamiku i kinematiku. Po dinamici, tektonski pokreti mogu biti spori, brzi, ritmički itd. Po kinematici tektonski pokreti mogu biti vertikalni, horizontalni, silazni, valoviti…
Vrlo popularna je i klasifikacija G. Gillberta (1890) koji je tektonske pokrete klasificirao na epirogene i orogene. Epirogeni pokreti su pokreti stvaranja kojim su nastali kontinenti ili oceani. S druge strane, orogeni pokreti su tektonski pokreti kojima nastaju planinski lanci.

Teorijom tektonike ploča, 60.-tih godina prošlog stoljeća (vidi članak o tektonici ploča) tektonika dolazi do odgovora na pitanja o nastanku, mehanizmu funkcioniranja i razvoju planeta Zemlje.

Posebna grana tektonike koja se bavi proučavanjem recentnih ili mladih tektonskih pokreta i oblika se naziva neotektonika.

No comments yet

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: