Skoči do sadržaja

Tektonika ploča: osnovno i uzročnik kretanja ploča

02/07/2009

Znanstveni metod podrazumjeva „put” koji svaka observacija (predpostavka), tj hipoteza mora proći prije nego postane teorija. Ključnu ulogu na tom „putu” predstavlja znanstveni eksperiment, odnosno prikupljanje dokaza. 60.-te godine prošlog stoljeća bile su godine prikupljanja podataka za dokazivanje svih Wegenerovih pretpostavki. U prethodnom članku vidjeli smo da je presudno bilo otkriće paleomagnetizma. Tako je znanstveno ustanovljena Teorija tektonike ploča! Ovdje će biti prezentirani neki od osnovnih postulata ove teorije.

Građa Zemlje

Oko građe Zemlje čitatelj može konsultirati članke koji će nešto kasnije biti objaveljni na ovom site-u, a sada će biti iznesene samo one karakteristike koje su bitne za osnovno razumjevanje teorije tektonike ploča. Vanjski dio Zemlje je Zemljina kora. Ona može biti oceanska ili kontinentalna. Kontinentalna kora je debela oko 45 kilometara i izgrađena je pretežito od granita. Oceanska kora je gušća (teža) od kontinentalne, debela je oko 8 kilometara i pretežito je izgrađena od bazaltnih stijena. Ispod Zemljine kore nalazi se mantl ili Zemljin omotač koji ima drugačija svojstava od kore. Gornji dio omotača i Zemljina kora čine litosferu; ovo je čvrsta sfera Zemljine planete, debela oko 100 km. Gornji dio omotača, neposredno ispod litosfere naziva se astenosfera; ona je relativno u “tečnijem” stanju od litosfere jer se nalazi na dubinama na kojima su temperature blizu onih na kojima se stijeski materijal topi.

Zemljine (litosferske) ploče

Zemljina litosfera nije jedinstvena ploča, već je podijeljena u nekoliko manjih, čvrstih ploča (Fig. 1.). Danas postoji 12 većih ploča i veći broj manjih. Sve ploče se nalaze u stanju izostazije, tj „plutanja“ na relativno tečnijoj astenosferi. Astenosfera svojim strujanjima uzrokuje kretanje litosfernih ploča. Zbog svog kretanja, ploče interagiraju jedna sa drugom, odnosno sudaraju se, udaljavaju se jedna od druge ili se smiču jedna pored druge. Teorija tektonike ploča upravo tretira kretanje ploča i njihovu međusobnu interakciju.

Fig. 1. Glavne litosferne ploče Zemljine litosfere (izvor: USGS)

Što pokreće ploče – konvekcijsko strujanje astenosfere

U predhodnom paragrafu vidjeli smo što je Zemljina litosfera i kako je ona podijeljena na manje ploče. Ali glavno pitanje na koje teorija tektonike ploča daje odgovor je – „što uzrokuje kretanje tih litosfernih ploča?“ Naime, zbog velikih temperatura koje vladaju u Zemljinoj unutrašnjosti (oko 5000 °C u jezgri), dolazi do prenosa toplote (energije) prema površini. Dio energije prenosi se procesima kondukcije. Međutim, ovaj proces je vrlo spor i ne pruža objašnjenje za neki od fenomena koji se dešavaju danas na površini. Drugi način prenosa te ogromne količine energije je da se taj istopljeni stijenski materijal fizički penje u hladnije dijelove našeg planeta (prema zakonima o prenosu energije). Kako taj topli materijal dosegne površinu Zemlje, on se hladi i kao hladniji (gušći) tone, tj. vraća se ka unutrašnjosti. Znači, vidimo da istopljeni stijenski materijal pređe određen put od unutrašnjosti do površine i opet ka unutrašnjosti. Kompletna petlja, tj put od dna do vrha i opet do dna se naziva konvekcijska ćelija (convection cell). Ovakav tip prenosa energije (toplote) naziva se konvekcijsko strujanje (Fig. 2.).

Fig. 2. Konvencijo strujanje astenosferskog materijala i mehanizam kretanja kontinenata

Video konvekcijskog strujanja astenosferskog materijala možete pogledati na ovoj adresi

Ovo je vrlo efikasan proces u prenosu energije kroz Zemlju i predstavlja jedan od osnovnih „motora“ u kretanju litosferskih blokova. Sumirajući, ovo je glavni uzročnik kretanja kontinenata i njihove međusobne interakcije, što obrađuje teorija tektonike ploča!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: