Skoči do sadržaja

Predviđanje vulkanske erupcije

14/10/2010

Za razliku od zemljotresa, vulkanske erupcije se mogu lakše i uspješnije predvidjeti. Prvi korak je definiranje vulkana kao izumrlog, aktivnog ili „uspavanog“. Izumrli vulkani ne pokazuju nikakvu vulkansku aktivnost, a dijelovi vulkanskog aparata su više ili manje erozijom uništeni. Aktivni vulkani pokazuju vulkansku aktivnost sada i u novijoj prošlosti. „Uspavani“ vulakani ne pokazuju vulaknsku akltivnost sada, ali karakteristike njihovog vulkanskog aparata nagovešćuju da bi u određenom trenutku budućnosti moglo doći od erupcije.

Zatim je bitno da se odredi tip vulkana i tip erupcije koje su se dešavale u prošlosti. Kao što je prezentirano u predhodnim postovima, vulkani mogu imati eksplozive ili mirnije erupcije. Proučavanjme vrsta stijena koje su izbačene erupcijom i morfologije vulkanskog aparata možemo doći od ovih odgovora.

Uzmimo za primjer, debele naslage piroklastičnog materijala, kao i kiseliji tip  magmatskih stena  (recimo, andeziti ili rioliti) ukazuju da su erupcije proučavanog vulkana bile  eksplozivne. S druge strane, male količine priroklastičnog materijala i dominantne bazaltne magme  ukazuju na mirnije izlivanje.

Kako se vrši predviđanje vulkanske erupcije?

Naučnici, koristeći instrumente (Fig. 1.), prate određene znakove vulkanske aktivnosti. Svaka promjena tih aktivnosti (anomalija) može ukazati na nadolazeću erupciju. Ove promjene se nazivaju anomalije ili prekursori. Neke od najznajčanijih prekursora, odnosno aktivnosti koje se prate se: seizmičnost u blizini vulkana, deformacije tla, promjene u koncentraciji plinova, promjene u kemizmu i nivou podzemnih voda…

 

Fig. 1. Monitoring vulkana i njegove aktivnosti sa ciljem predviđanja budućih erupcija

 

Kako se mjere neki od najbitnijih prekursora vulkanskih erupcija?

Kada se magma kreće ka površini Zemlje (prije nego što dođe do erupcije, ona se utiskuje u očvrsle stijene iznad. To utiskivanje dovodi do elastičnih deformacija, odnosno trusnih pokreta koji mogu biti registirirani seizmografima na površini. Pojačana trusna aktivnost je vrlo pouzdan prekursor koji nagovještava erupciju. Također, merenje deformacije tla na sličan način ukazuje na nadolazeću erupciju. Naime, magma koja se uzdiže uzrokuje izdizanje tog dijela terena iznad. Mjerenje tog izdizanja kroz mjerenje promene u nagibu površine terena može ukazati na nadolazeću erupciju. Magma koja se penje ka površini sa sobom nosi određene plinove u svom sastavu. Što je magma bliže ka površini to sve više dolazi do emisije tih plinova.Tako, mjerenja koncentracija plinova u blizini vulkana mogu da ukažu na nadolazeću erupciju. Na kraju da napomenem da se sve ove anomalije mogu vršiti sa zemlje in-situ (kroz specijalne monitoring stanice), sa određene udaljenosti (daljinsko detekcione metode) ili iz zraka (avio-satelitski monitoring).

No comments yet

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: