Skoči do sadržaja

Fatalna la Niña

25/01/2011

Ovih dana čitamo i gledamo o katastrofalnim poplavama u Australiji. Ove poplave izaziva klimatski fenomen, ili bolje rečeno anomalija – la Niña. Što je la Niña?

Ovaj fenomen je povezan sa ENSO (El Niño Southern Oscillation) globalnom sezonskom  cirkulacijom pritiska zraka u Pacifičkom oceanu, koja se odražava na Pacifički ocean, što sa sobom uzrokuje brojne prirodno-klimatske fenomene.  ENSO u normalnom “režimu” funkcioniranja se manifestira puhanjem pasata sa istočne strane Pacifika na zapadnu (ka Australiji), što uzrokuje pomicanje gornjeg, toplog  sloja površine oceana ka Australiji. Ovo uslovljava uzdizanje hladne vode iz dubine oceana duž obala Perua (bitno za živi svijet jer hladna voda donosi u površinske oceanske slojeve plankton kojim se hrani riba) i formiranje zone visokog pritiska u tim predjelima, dok se na zapadnoj strani formiraju polja niskog pritiska  i obilne padavine, bitne također za sezonske poljoprivredne kulture tog podneblja. Visina oceana u tom periodu je veća za nekih pola metra na zapadnoj strani Pacifičkog oceana.

256px-Enso_normal

Normalno funkcioniranje  ENSO-a. Foto kredit: http://www.pmel.noaa.gov

El Niño predstavlja klimatsku anomaliju kada dolazi do slabljenja pasata i nedovoljnog pomicanja toplog površinskog vodenog sloja ka Australiji. Tada se polja niskog pritiska formiraju u centralnim dijelovima Pacifika gdje su obilne padavine (kao i u Latinskoj Americi), dok zapadni krajevi Pacifika ostaju suhi. Također, vode Perua ne dobivaju potrebnu hladnu, planktonom obogaćenu vodu iz dubina.

256px-Enso_elnino

El Niño. Foto kredit: http://www.pmel.noaa.gov

La Niña je, da kažemo, prenaglašen ENSO, tj. pasati su toliko jaki da guraju preveliku količinu tople vode ka Australiji što tamo uzrokuje poplave (kakve danas vidimo na vijestima), tajfune i oluje, dok u Latinskoj Americi vladaju suše. Ovaj fenomen se ponavlja svakih 3 do 7 godina i klimatske promjene dovode do intenziviranja kako el Niño, tako i la Niña.

256px-Enso_lanina

La Niña. Foto kredit: http://www.pmel.noaa.gov

No comments yet

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: