Skoči do sadržaja

Koliko su zelene tehnologije ustvari zelene?

18/02/2014

solar-panels

Photo credit: http://newscenter.lbl.gov/

Prica oko otvaranja rudnika uvijek dize veliku prasinu.  Kako na prostorima bivse Jugoslavije, istocne Evrope , ali tako i citave Evrope i sire (sa nekim izuzetcima, sjetimo se primjera demonstracija ZA otvaranje rudnika u Spaniji prije neku godinu). Bez namjere da ulazim u raspravu oko ovoga pitanja ( iako, nije da nemam stav povodom ovoga i nije da ga ne zelim iznosti ovdje javno), kao glavni protivnici rudarstva kao alternativu navode “zelene tehnologije” (u najboljem slucaju, mada u velikom broju slucajeva se ustvari ne navodi nikakva alternativa).

Zanimljivo pitanje  je: koliko su te “zelene tehnologije”, ustvari, zelene i ciste tj cistije od onih postojecih?

Glavni i neizostavni sastojak svih “zelenih”, tj ekoloskih tehnoloskih rjesenja su rijetke zemlje. Na primjer itrij, neodimijum, europijum, terbijum, disprozijum su navedeni kao bitni, tj  kritični elementi zelenih tehnologija od strane US Depratmana Energije. Recimo, za solarne panele su potrebni i galijum, indijum i telerijum, od kojih se pravi tanki film, tj namaz za solarne panele.

Ovdje bih istaknanuo jos nekoliko zanimljivih podataka: prva je da Kina drzi oko 90% postojecih zaliha rijetkih zemalja (po nekim podacima, koji su, istinu na sunce, vrlo tesko provjerljivi) . Druga je da recimo Bolivija drzi vise od 50% svjetskih rezervi litijuma (neophodne za proizvodnju baterija i “ekoloskih”, hibridnih automobila).

Kada uzmemo u razmatranje kakvi su ekološki standardi u ovim zemljama i do koje se mjere, takvi kakvi jesu, postuju, kao i obim rudarskih operacija neophodnih da bi se doslo do relativno malih kolicina rijetkih zemalja, postavlja se pitanje koliko je proizvodnja “zelenih” ili “ekoloskih” tehnologija ustvari cista i ekoloski opravdana. Ili bar u onom kontekstu u kome proticvnici rudarstva danas dizu svoj glas. Ovo je zaista predmet za razmišljanje i ozbiljnu debatu. Debatu koja moze biti konstruktivna i produktivna samo ako ostane postedjena demagogije i politickih igara i zadrzi se u domenu struke.

No comments yet

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: